..... Kako aktualno, zar ne?  Pjesmu je Mak Dizdar napisao 1966., a Indexi je stavili na ploču 12 godina kasnije, ali da je jučer napisana, vrijedila bi možda i više negoli u vrijeme originalnog nastanka. Rado bih nastavio tekst pišući o nekim novim velikanima BiH glazbe, o nekoj novoj sceni, o tome kako i dalje tu zemlju imam na oku zbog glazbe, ali otamo stiže sve manje nezaboravnih pjesama, a sve više tamnih tonova opisanih u Dizdarovoj pjesmi.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je i četvrt stoljeća od nezamislivo krvavog rata i dalje zemlja s jednom nogom u grobu i redovito propušta prilike da se trgne iz sna, ili bolje rečeno noćne političke more koju gotovo mazohistički perpetuira od uspostavljanja krhkog mira nesretnim Daytonskim sporazumom 1995. godine. Zadnja prilika propuštena je ovih dana na još jednim izborima za koje se ni nakon 14 dana od njihova održavanja ne zna konačni rezultat. 

Krivo nasađena još u Daytonu, BiH je i dalje neka vrsta protektorata u kojem nacionalističke stranke kolo vide, opiru se promjenama, gunđaju na postojeće stanje, ali zapravo čine sve da se, baš kao u Dizdarovoj pjesmi, ništa ne promijeni. Dodik sa svojim SNSD-om će svako malo prijetiti mogućnošću da Republika Srpska ode iz te „veštačke tvorevine“ prema majčici Srbiji, Hrvati iz Hercegovine to ne govore na glas, ali sanjaju o sličnom približavanju Hrvatskoj, dok Bošnjaci nemaju drugu državu, pa i mišlju i djelom nameću hegemoniju tamo gdje mogu, u entitetu Federacije BiH iako su i Hrvati tamo konstitutivan narod. Republici Srpskoj mogu staviti soli na rep i samo sanjati o njoj kao o svojoj. Poput starih jaraca na brvnu, SDA, HDZ i SNSD ne miču se ni milimetra od svojih plemenskih isključivosti, pale narod, napadaju se, podižu tenzije, prijete…I gle vraga, već je u postizbornoj noći postalo izvjesno da će upravo te tri stranke sklopiti koaliciju na državnoj razini. Sve za vlast, vlast ni za šta. Neutralni lokalni analitičari kažu da će do pozitivnih promjena u ovoj disfunkcionalnoj državi doći samo ako se na državnoj razini razbije licemjerna koalicija SDA, HDZ-a i SNSD-a, a na razini Federacije BiH ona HDZ-a i SDA. Bilo je takvih razdoblja kad su neke druge kombinacije bile na vlasti i nikad nije učinjeno više konkretnih životnih koraka unaprijed – poput gradnje novih kilometara autoputa - negoli u vrijeme kad na vlasti u BiH zajedno nisu bile samo nacionalne stranke. 

Hrvatska ima poseban odnos s Bosnom i Hercegovinom, tako to treba i biti, ali kao da nije dovoljno zrela da neostrašćeno razdvoji svoj strateški interes održanja političke i teritorijalne nedjeljivosti BiH i slijepog praćenja partikularnog interesa vladajuće političke klike hercegovačkih Hrvata. 

U skladu s tim, u iskrivljenoj slici koju dobivamo iz susjedne države, sudjeluju gotovo svi u Hrvatskoj, od glavnih političara (čitaj premijera i predsjednika koji će se „poklati“ oko Bosne, ali u biti misle isto), do glavnih medija i medijski eksponiranih Hrvata iz BiH koji cvile nad sudbinom svojih sunarodnjaka, ali su svoju mostarsku, širokobriješku, sarajevsku, tuzlansku…, adresu, eto zamijenili zagrebačkom.

U tom diskursu, sve što naginje građanskom i liberalno demokratskom proglašava se bosanskim unitarizmom, sve što nije na liniji nacionalističkog Čovićevog HDZ-a koji već desetljećima politički, mentalno, kulturno, figurativno i stvarno seli Hrvate iz BiH i (ne)svjesno ih gura prema statusu manjine, proglašava se izdajničkom politikom. Pa od svih slojeva kompleksnosti vladanja Bosnom i Hercegovinom nakon izbora ovdje kod nas zvoni tek nesretni izbor za tročlano Predsjedništvo BiH, iako ono u stvarnosti ne vlada državom, predsjedavajući nije premijer u smislu izvršnih ovlasti kao u Hrvatskoj. Objektivno, s BiH vlada većina u državnom parlamentu, a nju su dosad držali, a po svemu sudeći i naredne četiri godine će, ujedinjeni ljuti neprijatelji SDA, SNSD i HDZ....

Za Ford piše Tihomir Ivka

Teme, sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u kolumnama objavljenim na ford.hr stranicama odnosno komentarima na poslovnim profilima Ford Hrvatske isključivo pripadaju autorima i ne predstavljaju nužno stavove Grand Dalewest d.o.o.