Oscari su ujedno i sjajne preporuke za gledanje filmova, u slučaju Grammyja uputnije je vjerovati vlastitim ušima 

Meryl Streep je rekorderka svih vremena po broju nominacija za filmsku nagradu Oscar. Kroz 45 godine filmske karijere u kategorijama najbolje sporedne ili glavne glumice nominirana je čak 21 put, i osvojila ga tri puta. Koliko je to postignuće, sugerira i činjenica da druga najnominiranija osoba u glumačkim kategorijama, još jedna legenda, Katharine Hepburn, nominirana „tek“ 12 puta. Prvu nominaciju Streep zaradila je zasluženo za ulogu u povijesno bitnom  i kultnom „Lovcu na jelene“ 1978. godine, samo godinu nakon što je – relativno kasno s 28 godina i s diplomom Yalea u džepu – debitirala na velikom platnu u filmu „Julia“ s Jane Fonda u glavnoj ulozi. Već 1979. za nezaboravan nastup u još jednom važnom i velikom filmu „Kramer protiv Kramera“, zaradila je prvog Oscara za sporednu ulogu. Zadnji put je u konkurenciji za Oscara bila 2017. kao glavna glumica u sjajnoj Spielbergovoj političkoj drami „The Post“. Kako god se okrenulo, nominacije za Oscara u njenom slučaju, ogledalo su njene objektivne vrijednosti. I ne samo njene koja s smatra najboljom glumicom svoje generacije, sličan je slučaj i sa spomenutom Hepburn koja ima najviše osvojenih Oscara u glumačkim kategorijama, pa onda legendarni John Ford u redateljskim, Woody Allen i Francis Ford Coppola u scenarističkim…Svi oni u filmskom svijetu, bez obzira na Oscare, imaju status najvećih, legendarnih, najkvalitetnijih…

I glazbeni svijet – doduše također amerocentrični – ima ekvivalentne nagrade, Grammy, ali za razliku od Oscara, nemojte ni pomisliti da po nominacijama i broju nagrada bezuvjetno mjerite nečiju glazbenu kvalitetu ili veličinu, i da Grammy bude nekakav vodič što recentno kvalitetno slušati, kao što su Oscari gotovo siguran i pouzdan putokaz što se isplati pogledati. Na tu pretpostavku podsjetila nas je recentna objava nominacija za 65. Grammy koji će se održati početkom veljače u Los Angelesu. Za početak, već samim brojem kategorija, Grammy na neki način sam sebe obezvrjeđuje u startu. Ove godine ih je 91, što je čak i napredak s obzirom da je prije desetak godina Grammy, u želji da se nagradi sve i svakoga dogurao do nevjerojatnih 109 kategorija. Pa onda možete zaraditi Grammy za najbolji gospel album, najbolji album suvremene kršćanske glazbe, najbolji „roots“ gospel album, iako bi se sve to dalo podvesti pod jednu kategoriju. Ako pjevate na španjolskom jeziku, izbor je još veći: najbolji latin pop album, najbolji, „musica urbana“ album, best latin rock album, najbolji regionalni meksički album, najbolji „tropski“ latin album. U kategorijama pop, dance, rock, R'n'B glazbe postoje kategorije (za svaku od njih), najbolja izvedba, najbolja pjesma, najbolja snimka…, zavrti vam se u glavi od te inflacije kategorija sa stotinama imena i čestim guranjem izvođača u žanrovske ladice koje se ne čine baš logičnima. 

I što se dogodi? Čini vam se da svatko tko se ozbiljnije bavi glazbom u Americi ima na polici po nekog Grammyja, a nekima treba i cijeli regal da „uskladište“ nagrade u obliku stiliziranog pozlaćenog retro gramofona. Recimo, jeste li ikad čuli za Jimmyja Sturra? Niste, jer niste ni mogli. A ni trebali. On ih ima čak 18 u kolekciji, i to u kategoriji najbolje polka pjesme ili polka albuma. Skupio bi još koji da Akademija za diskografsku umjetnost i znanost koja dodjeljuje Grammy nagrade nije „polka“ kategoriju ukinula 2008. godine. 

Za R&B divu Beyonce znamo svi. Ona ih je nakupila 28, dobivala ih je čak i u godinama kad uopće nije izdala album kao 2021. godine upamćenoj po tome što se kanadska super zvijezda Weeknd uzbudio što nije dobio nijednu nominaciju iako je tad izdao album koji je dugo držao broj 1 Billboardove liste i imao jedan od najvećih hitova godine „Blinding Lights“. Ove godine ga Beyonce ima, pa je zaradila još devet nominacija i dogurala do nevjerojatnih 88 sveukupno i izjednačila se na vrhu najnominiranijih svih vremena – da stvar bude zanimljivija – sa svojim suprugom Jay-Z-jem. Usput, ove godine Beyonce bi, ako dobije više od tri nagrade, mogla postati osoba s najviše Grammyja u povijesti. To mjesto već dugo drži mađarsko-britanski dirigent, Georg Solti. Dobio je sveukupno 31 Grammy u (brojnim) kategorijama snimki i izvedbi klasične glazbe. Imao bi ih i više da nije pokojan već 25 godina. Iako, s Grammyjem nikad ne znate.  

I tu bi se sad bilo zgodno vratiti na uvodne redove o Oscarima. Spomenuti Solti je očito bio jako ime u svom poslu, ali nećete naći nijednu listu najvećih dirigenata 20. stoljeća, a da je Solti među prvih 20. Beyonce i Jay-Z su velike glazbene zvijezde, ali u tom svijetu ne znače ni blizu onoliko koliko u filmu znače Oscarima dekorirani velikani s početka teksta. Hepburn, Streep, Allen, Coppola, Ford, Spielberg  su Beatlesi, Dylani ili Stonesi filmskog univerzuma. Za Beyone i Jay-z-ja ne vrijedi obrnuto. 

U nizu onih koji Grammy nagrade smatraju nerelevantnim, pa i besmislenim, i to javno ističu, možda je pravim imenom stvari najbolje nazvao Maynard James Keenan, frontmen slavnog prog-metal benda Tool: 

„Mislim da Grammyji nisu ništa drugo nego neka gigantska promotivna mašina za glazbenu industriju. Oni podilaze niskom intelektu i hrana su za mase. Oni ne poštuju umjetnost ili umjetnika zbog onoga što je stvorio. Glazbeni biznis slavi sam sebe. To je u biti ono o čemu je tu riječ.“ Da ne bi bilo zabune, Keenan to nije izjavio iz možebitne zavisti jer ih Akademija za diskografsku umjetnost i znanost ignorira, i Tool su kroz godine nagrađeni s četiri Grammyja i izjava njihovog pjevača je zapravo pojašnjenje zašto im ne pada na pamet preuzeti nagradu. 

Zato, topla preporuka, ako nemate ideje što od kvalitetnih filmova pogledati, liste nominiranih i nagrađenih za Oscare kroz godine sjajan je filmski vodič. Kad je u pitanju glazba,  zanemarite ono što Grammy favorizira, kad vam se sluša nešto vrijedno i kvalitetno, vjerujte radije vlastitim ušima. 

 
Za Ford piše Tihomir Ivka.

Teme, sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u kolumnama objavljenim na ford.hr stranicama odnosno komentarima na poslovnim profilima Ford Hrvatske isključivo pripadaju autorima i ne predstavljaju nužno stavove Grand Dalewest d.o.o.