Da, zaista; kako i kad smo se pretvorili u čudesno kolosalne licemjere? Ili je oduvijek bilo tako, jesmo li oduvijek kolektivno besprizorno licemjerni? Jesmo li oduvijek jedno mislili, drugo radili a treće govorili? Svi mi koji se u javnom prostoru oglašavamo na ove ili one načine, ali i svi mi koji inače šutimo jer se ni u što ne želimo miješati ili ni o čemu nemamo svoje mišljenje a zapravo ga imamo ali ga skrivamo jer smo kukavice.

Da, naravno, ponešto ću o izbornoj kampanji u Splitu koja je politički skurila jednog mladog muškarca građanina, drugog će prije ili kasnije, a treći, ne tako mlad, a bivši gradonačelnik koji to opet želi biti, prisiljen je udarati floskulama posvuda i po svima. Floskulama izgovora i objašnjenja koje uglavnom malo tko želi slušati. Da, govorim o Puljku i njegovim nesposobnim suradnicima koji o politici i kako to sve funkcionira u politici, baš gotovo ništa nisu naučili a kako se čini, neće ni imati vremena naučiti.

Da, i ja ću ponešto o tome jer sam dobre radne i godine života provela u politici i jer sam uvijek mislila da je to častan, kreativan, lijep posao koji političarima omogućava da mijenjaju život u korist ljudi tj. građanki i građana koji ih biraju i daju im povjerenje. A povjerenje je rijetka dragocjenost u politici ali i u običnom, normalnom životu.

Svi su se ili mnogi, strčali lažno se snebivajući i prenemažući oko lažnih djevojaka, pače lažnih Srpkinja koje su se lažno, jer su bile lažne, namjeravale spanđati s kandidatima na izborima za novo vodstvo grada Splita. Objavljena je prepiska lažnih Srpkinja s napaljenim stvarnim Hrvatima koje su osudili i osuđuju baš svi moralno ispravni i politički nevini muškarci i žene jer nitko od osuđivača ne bi nikada i nije nikada slične poruke slao ni primao ni od lažnih ni od stvarnih profila.

Zgražali su se i zgražaju se i novinari i političari, protukandidati i obični smrtnici. Zgražali su se i zgražaju i oni za koje manje više svi znamo da se u slobodno vrijeme godinama uredno drogiraju, ali i oni koji u skrovitim hotelskim sobama miluju ljubavnice pa i oni koji maloljetnim susjedama šalju ekpl..eksp..ekslicit.., e takve slike svega i svačega.

Skočili su, zgroženi i oni koji su protiv abortusa javno dok se ne dogodi neželjena trudnoća nekom od njihovih žena, ljubavnica, kćeri, unuka. Najviše su se zgražali stranački sudrugovi političara koji su se fotografirali u gaćama, po hotelima, s ljubavnicama u tim ekplic eks..eksp..idi vraže, tim pozama i scenama, a i oni koji su sami sebe slikali bez gaća po slali poštenim ali napaljenim Hrvaticama i Hrvatima, ne pitajući ih za godine. Pa su se poslije ili prije mnogi pošiljatelji i primatelji, skrušeno i tiho pozdravili na početku svete mise, padajući ničice, sabrani u molitvi.

Zgražali su se i oni koji su opravdavali ministricu koja je tri godine vozila bez dozvole pa smo to saznali tek kad je autom udarila dijete pa je još poslije u dvorištu otkrila Mercedes za koji nije znala odakle joj. Zgražali su se i oni koji su poslije još tu istu ministricu hvalili da je najbolja kad je dotična pritvorena zbog zloupotrebe europskog novca.

Nad dopisivanjem Puljkovih suradnika s lažnim curama zgražali su se i oni koji se nisu zgražali nad ministrima koji su smjenjivani zbog istraga i sumnji da su počinili ozbiljna kaznena djela, ni zbog bivših ministara i potpredsjednika Vlade koji kao osumnjičenici hodočaste po USKOK-u. A i oni koji se nisu zgražali kad su neki bivši ministri prijavljivali štale a izgradili vile u kojima se kočoperila Pavelićeva slika, sad su se zgražali.

Nad eksplicitnim porukama snebivali su se javno i dečki s izvanbračnom djecom, ali i oni koji se nisu zgrozili nad uvođenjem "dvostrukih konotacija" za ustaški pozdrav ZDS, opravdavajući ga kad se, je li, upotrebljava u "komemorativne svrhe". Pa su ga i ove godine neki ti i takvi upotrebljavali u tom istom Splitu gdje žive ti pohotni Puljkovi dečki i ovi što se zgražaju nad dopisivanjem s lažnim curama ali ne i nad "dvostrukim konotacijama" ZDS koje su, usput rečeno, protuustavne.

Nad pohotnim dečkima koji su lažnim djevojkama pisali blesave poruke, zgrozili su se i oni koji se nisu  zgrozili na svima koji su zagorčali život gospođi Čavajdi i njenoj obitelji, kukavički ne donoseći Zakon o pobačaju, lažno se predstavljajući kao čuvari života.

Licemjer do licemjera, mnogi stadoše u kolonu pravovjernih osuđivača koji često čine sve to isto ali i puno gore. Kad smo se i kako pretvorili u društvo licemjera i zašto je to postao normalan način življenja i preživljavanja i zašto smo spremni sve druge koji zgriješe odmah pribiti na križ i osramotiti. Kad bismo odgovorili na to pitanje, svatko za sebe, možda bismo imali šansu postati bolje društvo. I bolji ljudi.

Za Ford piše Jadranka Kosor.

A nećemo. 

Teme, sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u kolumnama objavljenim na ford.hr stranicama odnosno komentarima na poslovnim profilima Ford Hrvatske isključivo pripadaju autorima i ne predstavljaju nužno stavove Grand Dalewest d.o.o.